Londontips up to date

Eva Nilsson Lundmark/KRUT & Ingvar Nilsson/OFUS &SEE

eva.lundmark@krutab.se & i.nilsson@seeab.se

2003-11-25

 

För några år sedan skrev vi samman några tips för den som söker sig till London. Vi har nu haft möjligheten att besöka denna fantastiska stad ytterligare några gånger. Senast för en månad sedan. Vi hittade faktiskt några nya bra ställen och prövade några gamla. Och eftersom äldsta sonen snart ska dit och ville ha lite mattips kommer nu en uppdaterad ”Londonguide”

1.     Restauranger

1.1     Gealesfish and chips på hög nivå

Geales är en fiskrestaurang som ligger ute vid Nottinghill (2 Farmer Street, stig av tunnelbanestation Notting Hill). Restaurangen öppnade 1:e september 1939, samma dag andra världskriget bröt ut. Man har sedan dess stadigt serverat bland den bästa fish and chipsen som går att få i London. Magnifika torskfiléer. Serverade med hemgjorda pommes frites. Vi missar aldrig en chans att äta här. Har du tur blir du serverade av den förtjusande engelska dam som förefaller varit med nästan ända från start.

Blir du stärkt i anden är det härifrån bara 15 minuter promenad upp till specialbokhandeln Books för cooks på Bentham Crecent en tvärgata på anrika Portobello Road – matlagarens våta dröm!!!

1.2     Mash – om du gillar designade krogar

Mash är en s.k. conceptrestaurang en tvärgata upp från Oxford Street ganska nära Regent Street (19-21 Great Portland Street). Genomtänkt inredning och trevlig personal. Ligger i mellanprisläget och serverar anständigt bra mat. Inte minst deras bröd till maten är lysande. En krog att gå på då man dessutom har lust att spana in en massa kul folk

1.3     Passione – italienskt på hög nivå

Om du har sett nakna kocken på Tv blir du kanske nyfiken på vem som varit hans mentor och lärare. En av dessa hittar du på restaurangen Passione som ligger på 10 Charlotte Street (ca 5 minuters promenad från Oxford Street, nära Tottenham Court Road). Ett helt lysande italiensk kök. Inkokt vaktel med balsamicosås, kaningryta – från sjunde himmeln, gudomlig risotto. En mycket bra vinlista, baserad i första hand på norditalienska viner – men allt från enkla bordsviner till högsta nivå (Gaja, Allegrini m.fl.). Jag bara säger kaningryta med rosmarin. För att inte tala om deras hembakade bröd.

1.4     Livebait – en av de bättre fiskkrogarna

Livebait (vi är ännu inte säkra på hur man uttalar detta namn) är en av Londons mest kända fiskrestauranger och finns på 2-3 olika ställen. Vi har några gånger besökt det vi tror är originalet nära Covent Garden (21 Wellington Street, mitt i teaterkvarteren). Inrett i kakel och med menyn helt fokuserad på fisk och skaldjur. Vi har flera gånger fallit för deras skaldjursplatåer som är maffiga. Enorma ostron, massor med valthornsnäckor, stora gambas, välfyllda krabbor. Med viss skam måste vi erkänna att vi ibland inte riktigt orkat hela vägen. Kanske beror det på att vi inte kan avstå från deras förföriska förrätter – prova deras fishcakes. Vinlistan inte så lång, men välkomponerad och framförallt mycket prisvärd. En bra tid att komma är när alla teaterbesökare vid 7-tiden har ätit sin pre-theatre-meny. Då blir det lugnare och enklare att få bord. Vi bokar alltid i förväg

1.5     Vasco & Peros – ännu en bra italienare

Denna utmärkta italienska krog ligger på Poland Street i Soho. Man serverar god mat från i första hand det umbriska köket (mellersta Italien). Vinlistan inte av det allra längsta slaget, men med ett bra urval italienska viner. Prisnivån är inte den allra lägsta men ger god valuta för pengarna. Det är nog bäst att boka bord i förväg – särskilt på kvällarna Tfn 020/7437 8774

1.6     Randall & Aubin – ett seafoodställe med hög gayfaktor

Centrala delarna av Soho har numera lite grand San Fransiscokänsla då det gäller ansamlingen av ställen med uppenbar gayprofil. Det har gjoret SOHO liksom lite mer avspänt och öppnare tycker vi. Ett av de trevligaste och bästa tycker vi att detta ställe är. En gammal slakteributik där man på barstolar äter utmärkt seafood. Vi brukar ofta ta oss en skaldjursplatå och sitta någon timme och njuta av sällskapslivet och bara följa storstadens brus. Ibland med fönsterutsikt där man kan följa gatukommers av både det ena och andra slaget på gatan utanför.

Det är ställe där man sitter nära varandra och det är lätt att slå sig i slang med folk och mer än en gång har vi under några avspända lunchtimmar fått ta del av olika människors mer eller mindre dramatiska livsöden. Alltså inget ställe för blyga eller för att smyga sig undan i ett hörn. Personalen trevliga, personliga och sociala, men kanske inte ett ställe för personer med utpräglad homofobi. 16 Brewer Street, 020/7287 4447. Vi brukar aldrig beställa, men om du vill ha lunch kom gärna ganska tidigt. Det är ofta fullt framemot ett-tiden

1.7     Café des amis – en enkel lunch vid Covent garden

I områdena runt Convent Garden finns det gott om restauranger. Allt från rena turistfällor till direkta fynd. Om man vill äta en god prisvärd lunch med fransk inspiration är Café des amis ett bra alternativ. Särskilt om man väljer deras fasta lunchmeny. Restaurangen ligger lite gömd på en liten tvärgata till Long Acre som heter 11-14 Hannover Place. Just nu extra väl gömt bakom ett antal byggställningar. Men det är värt att leta. Tfn 020/7379 3444

1.8     Bibendum – en kanonkrog med prisvärd lunch

Conran har ju starta många bra krogar både i London (t.ex. Bluebird på 350 Kings Road) och i Stockholm, men man får nog säga att hans flaggskepp är Bibendum som ligger i det gamla Michelinhuset. En läcker restaurang på andra våningen och en skaldjursbar på bottenplanet med franskt stuk. Det är inget billigt ställe men de har utomordentligt prisvärda luncher (boka i förväg) av mycket hög kvalitet både service, mat och inredning gör det värt en liten omväg – cirka 15 minuters promenad från Harrods. Vi åt bl.a. himmelska pilgrimsmusslor provencale. Desserterna ska vi inte bara prata om. 81 Fullham Road 020/7581 5817. Om de inte har minst en stjärna i Guide Michelin borde de få det omgående.

1.9     Gaudi – ett stycke Barcelona av hög klass

Jag har blivit väldigt fascinerad av det moderna spanska köket men det finns ju inte på så många ställen. I Sverige är det väl Bon Lloc som mest har tagit en sådan profil. I London finns en krog som är väl värd att ta sig till om man gillar denna typ av mat. Den är uppkallad efter Barcelonas store arkitekt och heter sålunda Gaudi och ligger lite avsides på 63 Clerkenwell Road (020/7608 3220).

Inredningen är makalös. Ett öppet kök helt i rostfritt och lokalen sprängfylld av Gaudiliknande skulpturer och tavlor. Det var faktiskt som att förflytta sig till Barcelona. Utomordentligt serviceminded personal. Vinlistan sprängfylld av spanska läckerhet allt från enkla Riojor via rikligt urval av Prioratoviner till Vega Sicilia. Vi inledde med ett antal oerhört läckra tapas. Till huvudrätt tog Ingvar kaninrygg – mycket delikat

1.10     Fung Shing - en kineskrog med kaos och järnkoll på läget

Det är alltid lite vanskligt att äta kinesiskt i London. Det är svårt att skilja turistfällor från toppkrogar. Ett grundtips är att undvika huvudstråket i Chinatown och söka upp parallellgatan en snäpp ner i riktning mot Lester Square. Här är fullträffarna något flera. Där ligger Fung Shing (15 Lisle Street, 020/ 7437 1539).

Här kan du i det synbara kaos som tycks råda på alla Londons kineskrogar få riktigt bra kinamat. Peking anka, seafood, ja till och med friterade grodlår med väl så hög klass som de som erhålls i Frankrike. Hovmästaren har järnkoll på läget och då vi bad honom specificera vår nota (handskriven på kinesiska) kunde han utan att staka sig rabbla upp allt vi sex personer hade ätit till förrätt och huvudrätt och dryckerna därtill

2.     Vinbarer

Det finns rikligt med vinbarer i London men dom är inte alltid så lätt att hitta. Ofta ligger de en trappa ner, ännu oftare lite mörkt och undanskymt och de tycks alltid vara fulla med folk

2.1     Cork & bottle – vilken vinlista och vilket läge

På en liten tvärgata just vid Lester Square inklämd mellan ett par sexshoppar och en skum spiraltrappa ner hittar du en av Londons bästa vinbarer The Cork and Bottle. Alltid fullt med folk, inte minst mellan 6 & 9, men lite senare på kvällen alltid plats. Här hittar du allt från billiga viner i glas till de mest strålande viner du kan tänka dig. Spännvidden är enorm i pris. Men vinerna alltid bra och prisvärda. Tilltugg och enklare rätter kan du fått om du är beredd att trängas och vänta eller reserverar i förväg. Deras osttalrikkar går inte av för hackor. Ett måste under en Londonresa.

2.2     Andrew Edmunds – en bistro mitt i Soho

Detta är egentligen ett mellanting mellan Bistro och vinbar. Enkelt och folkligt till sin framtoning. Lite av bistrostilen när den är som bäst. Vi har ätit allt från hummer via piggvar till potatiskaka. Maten är rejäl, väl tillagad och okonstlad. Vinlistan är stundtals lysande. Framförallt i de lite högre prislägena är påslagen på vinerna mycket låga. Man är jätteduktigt inte minst på amerikanska viner. Det franska vinsortimentet skämmer inte heller ut sig – t.ex. vita Bourgogner till överraskande låga priser. Restaurangen ligger på en lite oansenlig gata i Soho som heter Lexington Street (nr 46). Om du vill äta bör du nog boka bord tfn 020/7437 5708

2.3     Shampers – fantastiskt vinlista, trängsel, gemyt och vänlig personal

Om den förra vinbaren var svår att hitta är Shampers nästan som ett litet hål i väggen. Det ligger på en liten gata som heter 4 Kingley Street mycket nära Carnaby Street. Ett mycket trevligt och hjärtligt ställe med en spännande vinlista och mycket trevlig och flink personal. En liten restaurangdel där du kan få både enklare rätter (själva åt vi en mycket väl tillagad sparris) och hela måltider. Kan besökas både för vinets och den trevliga stämningens skull. Vi fick faktiskt tips om detta ställe av personalen på Andrew Edmunds. Tfn 020/7287 10 97

2.4     Kettners- en vinbar för champagneälskare

Detta är både en restaurang och vinbar. Men det man går dit för är champagnerna. Man har ett sanslöst sortiment av champagner. Då vi var där cirka 25 rosé, cirka 20 non vintage och ett 50-tal vintage. Champagne både från de stora kända husen och de lite mindre och okända. Priserna är acceptabla och med svenska mått goda.

Miljön är också häftig med djupa engelska läderfåtöljer som ger en sådan där genuin känsla av att vara på äkta engelsk klubb. Ligger mitt i Soho och en bra början eller slut på kvällen. 29 Romilly Street i Soho, en lite parallellgata till Shaftesbury Avenue. 020/7734 6112

3.     Kulinariska vattenhål

Det finns många spännande ställen i London för mat- och vinentusiaster vid sidan av de stora kända ställena som Harrods. Här är i korthet tre favoriter vi i princip alltid besöker.

3.1     Oddbins fine wine vid Nottinghill Gate

Oddbins är Englands kanske bästa och mest framgångsrika vinhandelskedja. Ute vid Notting Hill Gate finns derasfine wine shop”. Mycket kul, inte minst från USA och Australien. Tunnelbana Nottinghill. Tvärs över gatan ligger den lite kultstämplade restaurangen ”Pharmacy” som är inredd i och som ett apotek. Tfn 020/ 7221 2442

3.2     Books for cooks

Om man besöker Portobello Road ska man göra ett besök på specialbokhandeln “Books for cooks” som ligger på 4 Blentham Crescent. Det man inte här har i kokböcker finns inte. För att inte tala om den mycket duktiga personalen. Dessutom kan du om du har tur och det finns lediga bord både fika och ätas lunch här. Trångt, men mysigt.

3.3     Neals Yard ost affär

Man tänker kanske inte så ofta på att England har ganska mycket goda ostar. Men gör ett besök på ostaffären vid Neals Yard så ändrar du strax uppfattning. I en obeskrivligt trång affär med, kaklat golv och väggar och med runda ostar staplade från golv till tak blir du betjänad av duktig och entusiastisk personal i vita rockar och gummistövlar, som dessutom ger dig skötselråd till osten. Inte bara stilton en masse utan cheddar och ett hundratal andra läckerheter.

 

 

Eva & Ingvar