Lite fräscha

Mat- och restaurangtips i Stockholm

Ingvar Nilsson

2000-12-04

 

 

Sverige vann OS-guld i matlagning för några veckor sedan. För något år sedan fick vi en världsmästare i mat i Bocouse d´Or. Vårt land börjar bli en stormakt på matområdet. Gång på gång sopar vi golvet med de andra stora. Trots att vi ännu inte har någon trestjärnig krog i landet (Edsbacka krog i Sollentuna var i år först med två stjärnor i ärevördiga Guide Michelin) finns det rikligt med bra vattenhål att söka upp. Här är några heta tips. Som vanligt utgår jag från Odenplan - Stureplansområdet i Stockholm.

Har du fått tillbaka på skatten eller rika arvmostern nyss gått bort är Bon Lloc på Regeringsgatan fullständigt outstanding. Det borde man vara med en världsmästare i köket. Men ta med det riktigt stora platskortet. Maten kostar en förmögenhet.

I samma trakter lite längre mot Jarlaplan ligger för övrigt Cook Book Kafé ett trevligt ställe med enkla rätter och välsorterade bokhyllor för kokboksfantaster. Förebilden är naturligtvis Books för Cook ute i Nottinghill i London.

Om du beger dig in på Roslagsgatan mellan Odengatan och Roslagstull hittar du ett par fantastiska små mataffärer praktiskt taget vägg i vägg. Dels fransmannen Chez Albert som är en våt dröm för en gourmet. Allt i charkuteri och torrvaror (eller vad sägs om frysta ankbröst eller tryfferad gåslever). I butiken bredvid finns den sympatiske spanjoren som importerar den goda seranoskinkan, den ännu exklusivare patanegra skinkan och den lagrade manchego-osten. Båda dessa affärer är bland de mest prisvärda i sitt slag.

Luntmakargatan den lilla parallellgatan till Sveavägen mellan Tegnérgatan och Odengatan är en orgie i god österländsk mat. Här finns bl.a. stans allra bästa orientaliska restaurang – Moon Cake. Men här är det bäst att boka bord (08/16 99 28). Det är inte billigt förstås. Och vill du ha ett gott destillat att skölja ner desserten med är baren oöverträffad då det gäller t.ex. whisky, armagnac, cognac, marc & grappa.

Men vill du äta billigare hittar du på denna gata japanska, malaysiska, thailändska samt koreanska restauranger (totalt ett tiotal) och kanske stans bästa sushi – Koreana heter stället. Enkelt men gott..

På Tegnérgatan är fortfarande Rolfs kök ett givet alternativ för den som söker trendig mat i lagom bullrig miljö. Liten men naggande god vinlista.

Uppe vid Odenplan finns ett par riktigt träffsäkra ställen. På den lilla tvärgatan Vegagatan ligger Alex vinbar som har ett utomordentligt kök (sist vi besökte dom serverades vit tryffel) för att inte tala om att man har mer än hundra viner i glas.

Blir du sugen på skaldjur är det inte långt till Wasahof. Det är svårt att klå deras skaldjursplatå. Är du dessutom en ostronälskare har du kommit till precis rätt ställe.

Med hjälp av min gode vän Alec har jag hittat en ny favorit; Paus på Rörstrandsgatan. Ett ställe som serverar det bästa av den moderna maten (inte helt billigt ska medges) med en vinlista som inte går av för hackor och som trots detta inte sätter en fullständigt på ruinens brant. Även här kan det vara klokt att boka bord i förväg (08/34 44 05). Ett gott råd; gör inte som jag. Då Alec skulle bjuda oss på middag där passade han på att glömma plånboken hemma. Kolla alltså dina vänners plånbok i förväg, annars kan det stå dig dyrt.

Behöver du något till köket så tycker nog jag att Lagamati på Odengatan just invid Odenplan är kanske allra bäst på detta. Duktiga, kunniga och hjälpsamma. Då det gäller espressomaskiner har dom inga övermän. Det är här man handlar en sådan dyrgrip. Dessutom kan dom bistå med knivslipning.

 

Det var allt för denna gång. Om du har några egna tips eller kommentarer till dessa tankar – hör av dig

 

Ingvar