Mina serieböcker

Om man plöjer igenom en inte oansenlig mängd böcker per år (det mesta i deckare/mystery/thriller-facket) så det ju alltid några som utmärker sig. För det mesta är det gamla favoritförfattare som lyckas få till det igen men det dyker även upp nya fynd. Det är sedan länge hög tid att försöka rannsaka minnet och åtminstone lista de författare som jag tycker har varit särskilt bra under senare tid eller sedan lång tid tillbaka. Här kommer ett gäng författare som jag gillat under en längre tid. De har alla någon form av (kortare eller längre) serie bakom sig, dvs samma personer återkommer. Själv tycker jag att det är bland det bästa som finns att hitta en ny bra författare som skrivit om samma person(-er) i flera böcker. Då har man något att se fram emot. Det är inte en fråga om recensioner utan mer några rader om vilken typ av böcker det är.

Robert Parker är en given favorit sedan ett par decennier. Han är en serieförfattare som håller sig i Boston många andra av de jag gillar. I Parkers fall heter huvudrollsinnehavaren Spenser och är privatdeckare. Parker skriver på ett oerhört effektivt sätt där en mening kan ersätta flera sidors utläggningar hos andra författare. Mycket dialog. Med åren har Spenser skaffat sig ett galleri av mer eller mindre häftiga kompisar och allierade – inte minst hans ständige polare Hawk. Det finns en del svackor under åren (en bit på 90-talets andra hälft) men på det stora hela är alla böcker läsvärda. Börja gärna med de äldre för att hänga med Spenser genom tiden.

James Lee Burke är en annan favorit med seriekaraktär. Här utspelar sig handlingen i Louisiana och huvudrollsinnehavaren är en (för det mesta) polis som heter Dave Robicheaux. Han är en intressant person som, särskilt i de tidigare böckerna, inte har det helt lätt med spriten och demoner. Skildringarna av Louisiana - atmosfären, maten, musiken och personerna –är härliga och kan nog locka fler än mig att åka dit för att se om det verkligen är så häftigt som det verkar (vilket det var). Serien om Robicheaux har egentligen inga svackor – men börja med de tidiga böckerna för här får man åka med på en resa i tiden.

Harlan Coben började med en serie om en sportagent – Myron Bolitar – som av olika anledningar blir indragen i härvor kring klienter eller vänner. Vid sin sida har han en ganska osannolik herre som heter Win (eller Windsor Horne Lockwood III som han egentligen heter) som uppenbarligen fått en del egenskaper från Spensers kompis Hawk. På senare år har Coben övergett serien och börjat skriva fristående böcker  - som är väl så bra. Men det är alltid extra kul att få återse någon man lärt känna.

Dennis Lehane började även han med en serie om paret Patrick Kenzie och Angela Gennaro som driver en egen byrå och har en något trasslig historia. Persongalleriet är även i dessa böcker ganska häftigt. Efter ett antal böcker där man fick följa dessa personer bytte Lehane fot och började skriva fristående böcker som även de är väl värda att läsa.

Michael Connelly har en serie där man får följa polisen Hieronymous (Harry) Bosch, en före detta tunnelråtta från Vietnam med spöken i bagaget. Han har ett något knepigt förhållande till sin arbetsgivare (LAPD) och kör ofta egna spår vilket inte alltid uppskattas. I en parallell serie finns Terry McCaleb som slutar sitt jobb på FBI efter en hjärtattack och sedemera går i pension. I en av böckerna låter Connolly McCaleb utreda Bosch vilket är ett ganska originellt grepp. Connelly har under senare år även skrivit fristående böcker som är klart läsvärda.   

John Sandford har hållit på med sin ”Prey”-serie sedan slutet på 80-talet. Här heter huvudpersonen Lucas Davenport. Han är polis som på fritiden utvecklar strategispel som med tiden gör honom ekonomiskt oberoende som det heter. Sandford har även han en sidoserie som handlar om Kidd (hacker) och LuEllen (inbrottstjuv) som inte är helt oäven.

Lee Child har en huvudperson – Jack Reacher - som uppfyller alla krav man kan ha på forna tiders mannen från vidderna. En ex-militärpolis som lämnat det livet efter trassel och som sedan i princip bara driver omkring och blir indragen i våldsamma situationer. Underhållande för de av oss som gillar de tysta hjältarna.

John Connolly har en serie böcker som överträffar det mesta i mörka scener och skruvade förbrytare. Hans huvudperson heter Charlie Parker och han har ett sällsynt grym historia i bagaget där hans fru och dotter avrättades sadistiskt.

Ian Rankin är en given favorit med sin serie om den inte alltid stabile skotske polisen John Rebus i huvudrollen. Han delar vissa kännetecken med Burke’s Dave Robicheaux – inte minst förhållandet till spriten, men har ett något mindre dystert förhållningssätt till livet knorrar än Robichaux. Sedan är det ju kul att vara på besök i Skottland till skillnad från allt amerikanskt.

Andy McNab är en före detta SAS-soldat som var med om en del i Gulfkriget vilket han sedemera med stor framgång skrev en bok om. Detta ledde vidare till en serie om den före soldat Nick Stone som arbetar för den osynliga delen av brittisk och amerikans underrättelsetjänst. Han verkar mest få utföra avrättningar, vilket givetvis inte alltid blir som man tänkt. Man kan ana att McNab – till skillnad från många andra författare - varit med själv när han beskriver hur Stone går tillväga och hur han tänker.